Всероссийската федерация по волейбол (ВФВ) задължи клубовете да отменят тренировките до 30 април.
На расположение на “БИЗНЕС Online” се оказа писмо на президента на ВФВ Станислав Шевченк към участниците в Суперлигата на Русия във връзка с пандемията от коронавируса.

На клубовете се предлага “максимално ограничение на придвижването на играчите” и да се “отменят тренировъчните заниятия” до 30 април.

Шевченко предлага на ръководилите на клубовете да “разгледат възможността да организират за спортистите си индивидуални тренировки и самостоятелен график”, а за кандидатите за олимпийския отбор на Русия и “използване на дистанционни форми за контрол”.
Така също на клубовете е предложено до 30 март да представят своите варианти, за това как да продължат първенствата след края на ограничителните марки за разпространението на коронавируса. А ако клубовете считат, че рестартиране е невъзможно, то да изразят мнение за вариантите, с които да се определят крайните места в шампионатите на Русия.
Шампионатите на Русия бяха спрени на 20 март. При мъжете останаха да се изиграят вторите двубои от 1/4-финалните плейофи и турнира от “Финалната шестица”, който трябва да се проведе в Новосибирск.
В женското първенство остава да се изиграят срещите-реванш от полуфиналите и финала.
Пламен Константинов изведе Локомотив (Новосибирск) до успех в редовния сезон в Суперлигата на Русия. Цветан Соколов и Зенит (Казан) финишираха на второ място в регулярния сезон и така и двата отбора се класираха за турнира от “Финалната шестица” в Новосибирск, който трябваше да се проведе от 30 март до 6 април.
Междувременно френската звезда на Зенит Ървен Нгапет бе диагностициран с коронавирус и сега се лекува в Инфекциозната болница в Казан.
Шанс да играят в този финален турнир имат и националите Тодор Скримов и Розалин Пенчев, които играят за отборите на Енисей (Красноярск) и Белогорие (Белгород). Теодор Салпаров и Газпром-Югра (Сургут) загубиха първата 1/4-хфинална среща от Динамо (Москва) с 1:3 и се отказаха от участие в срещата-реванш.