Днес се проведе видеоконференция с участието на изпълнителните директори на всичките 55 федерации-членки на УЕФА и в следствие на препоръките на работните групи на европейската централа от 17 март т.г.

 

Ето какви са решенията, свързани с европейските първенства за подрастващи

 

Допълнителните мерки, взети от експертната група на УЕФА с одобрението на ръководствата на местните федерации, са както следва:

 

- Европейското първенство за юноши до 17-годишна възраст, планирано за май 2020 г., се отменя

 

- Европейското първенство за девойки до 19-годишна възраст, планирано за юли 2020 г., също се отменя

 

- Финалният турнир на европейското първенство за девойки до 17-годишна възраст, планиран за май 2020 г., се отлага за неопределен към момента срок

 

- Финалният турнир на европейското първенство за юноши до 19-годишна възраст, планиран за юли 2020 г., се отлага за неопределен към момента срок. (Припомняме, че българският национален отбор за юноши до 19 години трябваше да играе елитен кръг квалификации в края на март, но те бяха отложени).

 

В същото време Изпълнителният комитет на УЕФА реши да отложи всички двубои на мъжките и женските национални отбори, насрочени за месец юни 2020. Това включва както баражите за класиране на ЕВРО 2020, така и квалификационните срещи за европейското първенство за жени, предварително планирано за догодина.

 

Всички останали двубои от турнирите на УЕФА, в това число и централизираните международни контроли, остават отложени до следващо решение.

 

- Финалите на Шампионската лига по футзал, планирани за април 2020 г., се отлагат до второ нареждане

 

- Крайните срокове, касаещи европейските клубни турнири за сезон 2020/21, се отлагат за неопределен към момента срок; по конкретно това се отнася за регистрационни документи за клубове и футболисти, за които УЕФА ще се произнесе допълнително.

 

Изпълнителният комитет на УЕФА подчерта стремежа си да продължи да прилага всички изисквания, касаещи финансовия феърплей и лицензионните критерии, но прие съображенията на местните федерации по отношение на необходимостта от удължаване срока за лицензиране на клубовете за следващата кампания в международните турнири.

 

В резултат на нарастващата несигурност заради извънредната ситуация в целия континент, Изпълкомът също така замрази изпълнението на клубните лицензионни разпоредби, касаещи подготовката и оценяването на финансова информация на клубовете преди евентуалното им участие в международни турнири за сезон 2020/21. 

 

viasport.bg