Християн Петров е един от най-големите таланти в школата на ЦСКА, а през зимата бе изпратен под наем в мъжкия отбор на Литекс, където да трупа опит във Втора Лига. Националният бранител, роден през 2002 година, сподели пред BgDerby.com как успява да тренира в дните на пандемия, мачовете си в Литекс, успешният път на ЦСКА в U19 и спечелената Купа от родния му клуб – Локомотив.

- Как минават дните ти във време на пандемия, намираш ли начин да тренираш?
 - Както на всеки човек, в момента минават трудно, защото си свикнал с един начин на живот, а изведнъж всичко се променя. Да, намирам начин да тренирам в домашни условия и се стремя да държа добро ниво на физическата си форма.

 - На какви тренировки наблягаш в паузата?
 - По- трудно се намира място за тренировка с топка, но все пак намирам, за да се упражнявам. Сега наблягам повече на кардио тренировки, за да не губя ритъм и се опитвам да тренирам сам - без да има опасност от вируса.

 - Да се върнем на футбола, през зимата премина в отбора на Литекс, усещаш ли вече разликата между мъжкия и юношеския футбол?
 - Да, направих няколко мача във Втора лига и наистина има разлика между мъжкия и юношеския футбол. Старая се да давам всичко от себе си, за да се справям на високо ниво.

 - Колко мача записа във Втора лига и има ли някой, който ще остане в съзнанието ти?
 - Записах два мача от изиграните три кръга и може би в съзнанието ми ще остане първият мач със Струмска слава. Въпреки загубата, тогава разбрах разликата между юношески и мъжки футбол и ми стана ясно, че няма да бъде никак лесно ако не даваш максимума от възможностите си на всяка тренировка и всеки мач.

 - Това ли е правилният път за развитие на юноши - да трупат опит в мъжкия футбол във Втора лига или е по-правилно да играят до последно в U19, каква е твоята гледна точка?
 - Ако се види потенциал в даден футболист - трябва да се прати да трупа опит във Втора лига. За да се изгради като футболист по-бързо и така ще е много по-добре за него и за клуба след време.

 - Юношеската формация до 19 години на ЦСКА се представя много солидно, ти бе част от тима през есенния полусезон. Къде според теб е разликата между вашия тим и останалите отбори и кой бе най-силният ви мач, който можеш да отличиш?
 - Разликата е в това, че сме много добър колектив и си помагаме във всичко и не само на терена, а и извън него. Треньорският щаб също оказва голямо влияние над нас и ни помогнаха изключително много да се сплотим и да изградим футболните си качества. Според мен най- силният мач може би беше срещу Славия като гост, когато победихме с 4:2. Тогава просто всичко, което искаше треньорът от нас, ни се получаваше и ни вървеше играта.


 - Голяма част от твоята кариера до момента мина на Лаута в юношеските формации на Локомотив. Следиш ли какво става в бившия ти клуб?
 - Интересувам се.  Следя всеки мач както на мъжкия отбор, така и на отбора, в който играех.  Поддържам контакт с някои от момчетата.

 - 15 май 2019 година ще остане паметна дата в историята на Локомотив. Какво си спомняш от финала с Ботев, беше ли на дербито и според теб какво наклони везните в полза на Локомотив?
 - Да, спомням си го добре и бях на мача. Според мен Локомотив изигра тактически много добре мача и изчакаха своя момент и мисля, че това им спечели двубоя.

 - Кога според теб трябва да се подновят мачовете в българския футбол и има ли вероятност това изобщо да не се случи и реално сезон 2019/2020 да завърши без повече официални мачове?
 - Мисля, че положението с вируса ще се поуспокои и ще може да се доиграят мачовете. Но не съм сигурен дали ще може да завърши целият формат на първенството в Първа лига.

 - Какви са твоите кратки и дългосрочни цели, от лятото очакваш ли да се завърнеш в ЦСКА или според теб ще ти е нужно още време във Втора лига?
 - Моите цели са да изиграя още мачове на високо ниво и да се развивам като футболист. Очаквам лятото да се завърна в ЦСКА и да мога да покажа всичко, на което съм способен и да заслужа място в отбора.

BgDerby.com