"Какво е необходимо за да развиваш детско – юношески футбол в България?" На тези тема от Септември направиха коментар за постигнатото в школата до тук и методите на работа: 

"Въпрос, който мнозина си задават, но малцина стигат до правилен отговор.

Истината е, че точна формула няма и успешното развитие на ДЮШ у нас е съвкупност от елементи, които носят успехи на юношеските гарнитури и правилно налагане на собствени играчи в първите отбори.

През сезон 2020/2021 година, ПФК Септември София постигна страхотно постижение в юношеските първенства, като спечели Купата на БФС при юноша старша възраст, стана шампион в Елитната група до 17 години, а също завърши като първенец в първенството до 16 годишна възраст.

В последните 4 сезона, „септемврийци“ се класират на 3 финала за Купата на БФС при 18 – годишните. Записват две победи и една загуба, като през този сезон ще участват за втори път в Младежката шампионска лига.

През последните сезони, юношите на Септември са неизменна част от националните ни отбори, а не един или двама играчи, излезнали от академията са основна част от съставите на клубовете в Първа и Втора лига.

Изглежда, че ръководството на „септемврийци“ напипа правилната формула за развитие и прилагането ѝ през последните години започва да дава очакваният резултат.

Академията на Септември разполага с три модерни футболни бази с естествени и изкуствени терени, опитни и квалифицирани треньори по всички нива, финансова стабилност и най – вече категорична подкрепа от страна на собственикът – Румен Чандъров, смело да бъдат налагани собствени кадри в мъжките отбори.

Четири от четири главни елемента – отлична база, квалифицирани треньори, финансова стабилност и подкрепа! 

Комбинацията доведе до това – представителният отбор на ПФК Септември София да бъде със средна възраст 20 години през настоящият сезон, а също така да бъде създаден дублиращ тим в Трета лига, чрез който момчетата, родени през 2002, 2003 и част от 2004 година да бъдат интегрирани по – успешно към мъжки футбол.

Фактите сочат едно, че Академията на Септември продължава да бъде една от най – успешните люпилни на таланти и въпреки страхът да впуснеш младите си играчи в битката при мъжете, Септември продължава да разбива статуквото и вярва в доброто футболно бъдеще на своите деца."