Клубовете от Висшата лига се притесняват, че е възможно затваряне на стадионите за коледните празници, когато програмата е натоварена, но и това носи допълнителни приходи. Причината е бързото разпространение на новия вариант на коронавируса - Омникрон.

Първата защита би била въвеждането на ковид паспорти за феновете, които искат да посещават мачове. Най-голямото притеснение е, че тези мерки няма да имат ефект и ще се наложи до ново затваряне на стадионите, което ще доведе до големи финансови загуби.

Premier League clubs fear another lockdown with fans banned from stadiums https://t.co/tChd57WMQe

— The Sun Football ⚽ (@TheSunFootball) December 7, 2021

Ситуацията в елита на английския футбол започна да се усложнява и от факта, че отново има поредица от заразени в самите отбори. В Тотнъм има 7 играчи и двама треньори с положителни тестове, въпреки че от клуба не дават никаква информация по въпроса. "Шпорите" утре имат важен мач в Лигата на конференциите срещу Рен, който е малко вероятно да бъде отложен. След това на тима предстоят гостуване на Брайтън и домакинство на Лестър, а вече се говори, че от Тотнъм може да поискат отлагане на срещи от шампионата. В Челси и Брентфорд също има случаи на заразени.

Клубовете от Висшата лига са информирани за влошаващата се ситуация извън терена и възможността правителството да въведе изискването за ковид паспорти за влизане на обществени събития. Това може да доведе до хаос и фенове, които са платили билети, да не могат да влязат на стадиона. От месеци клубовете работят по организацията при такъв вариант, но първата третина на сезона мина без ограничения и при пълни стадиони.