Световният №1 Новак Джокович се завърна в родината си Сърбия, след като австралийските власти му наредиха да напусне страната заради анулиране на визата му.

Новак кацна в Белград около 12:16 часа местно време, където беше посрещнат от няколкостотин свои фенове, както и голям брой представители на медиите.

Тенисистът обаче останата последователен в решението да не прави коментари, докато не приключи Australian Open, и напусна летището, заобикаляйки камерите и журналистите, написа местното онлайн издание Blic.

Припомняме, че Новак Джокович беше депортиран от Австралия, тъй като тамошните власти му отнеха визата, тъй като не е имунизаран срещу коронавирус. Въпреки че сръбският тенисист имаше медицинско изключение, даващо му право на участие в първия за годината турнир от Големия шлем, австралийците в крайна сметка не го приеха. Новак успя да спечели първата битка в съда с имиграционната служба, но ресорният министър Алекс Хоук се възползва от правото си еднолично да анулира визата му. Второто съдебно решение обаче не бе в полза на сърбина и той бе депортиран от страната, загубвайки възможността да се бори за рекордна 21-ва от Големия шлем, която щеше да го направи най-великият тенисист за всички времена.