Бившият помощник-треньор в националния отбор на България по баскетбол Тони Дечев очаква трудни мачове срещу Литва и Босна и Херцеговина от квалификациите за Мондиал 2023. “Лъвовете” на Росен Барчовски приемат литовците утре от 19:00 часа в “Арена Самоков”, а в понеделник от 21:00 гостуват на Босна и Херцеговина в Сараево.

View this post on Instagram

A post shared by BulgarianBasketballFederation (@bf_basketball)

“Момчетата се справят доста добре. Надявам се с идването на Александър Везенков още повече да се вдигне класата на отбора. Общо взето, ако трябва бъдем реалисти, срещу отбора на Литва нямаме големи шансове. Надявам се на подценяване от тяхна страна и на много добър мач от нашите момчета. Неведнъж са показвали, че срещу силните отбори играят силно. Много хубаво ще е да я вземем тази победа, защото после в Босна ще е много трудно. Заслужават да се класират за следващия етап, защото колкото повече мачове има националният отбор, толкова по-добре за самия тим. Има момчета, които вече са на възраст, на която това ще им бъдат последни мачове за националния отбор, така че те заслужават да изиграят максимален брой срещи в тези световни квалификации. Това ще им даде и по-голямо самочувствие за ЕвроБаскет 2022 през септември”, заяви пред Sportal.bg Дечев, който в момента е старши треньор на Ямбол.

51-годишният специалист е на мнение, че младите играчи в състава като Емил Стоилов се нуждаят от повече игрово време в клубните си отбори. Както е известно, през последните два сезона центърът е част от мъжкия тим на клубния Естудиантес, където обаче не получава толкова голям шанс за изява.

“Аз не мисля, че два или три мача в националния отбор ще помогнат на Емил Стоилов и Константин Костадинов за това да натрупат кой знае какъв опит, защото те все още нямат сериозна роля в тима. За тях по-важно е да намерят клубни отбори, в които да имат основни роли и да трупат минути и мачове, без значение в какви първенства са. Хубаво е да са в силни шампионати, но на техните години аз смятам, че по-скоро е важно да играят повече. Това най-ярко си личи при Емил. Той е страхотно момче, отдавна не сме имали такъв висок състезател, но той почти не играе в Естудиантес и това според мен не е много добре за него. Това е работа на треньори и мениджъри да седнат и да се разберат, за да намерят едно добро решение за това момче и то да израсне в годината, в която е в клубния си отбор. Националният отбор не е мястото, където да трупаш опит и самочувствие. Той е престиж и важни, отговорни мачове, в които се гонят победи. Младите момчета няма как да имат основна роля. Имаме достатъчно опитни играчи, които в момента трябва да се нагърбят, а младите - да помагат”, каза Дечев.

Три дни след мача с Литва, тимът на България гостува на Босна и Херцеговина в Сараево. “Драконите” имат нов селекционер в лицето на Адис Бечирагич, който ще дебютира в предстоящия квалификационен прозорец, след като бившият наставник - Ведран Боснич, подаде оставка заради неизплатени заплати от страна на местната федерация.

“Ведран Боснич се справяше много добре и отборът на Босна показваше много добри игри. Надявам се това също да ни помогне на нас, но все пак в националните отбори треньорските рокади не играят чак такава огромна роля, особено в отбори с такива силни играчи. Босна има много добри състезатели, които вероятно ще се съберат през лятото за тези квалификации. Друг факт е, че няма да има отпускане от тяхна страна, защото резултатите се зачитат и през следващия етап. Няма да има отбори, които да не играят. Не е много добре да разчитаме на това. Все пак едно е да играеш мач и да си се класирал, съвсем друго е да си под напрежение. Пожелавам успех на момчетата и ще стискаме палци, защото една победа ще бъде много ценна, без значение срещу кого я постигнем”, завърши Тони Дечев.

Снимка: НБЛ