Треньорът на Ботев (Пд) Азрудин Валентич даде обширно интервю за Диема спорт, в което говори за хармонията в отбора, за целите, които си е поставил, както и за собственика на клуба Антон Зингаревич.

Ето по-интересните моменти от изказването на босненския специалист:

Зная, че не сме най-добрият отбор в лигата. От гледна точка на състезатели, нямаме на пейката футболисти с качества, равностойни на титулярите и затова за мен е важно да подготвя добре играчите, за да бъде всичко оптимално. Нашата работа е да намерим стратегия, за да може всеки да даде максимума от своите възможности.

Искам 6 точки от мачовете с ЦСКА и Лудогорец, всеки треньор го иска. Без значение кой е съперникът, винаги се целиш в победата. В бокса например, когато съперникът вдигне гарда, си казваш „ще бъде трудно“. Това искам да се случва и с нас. Когато излезем на терена, искам всеки съперник да си казва „ще бъде трудно да вземем поне точка от този отбор“.

Аз знам кой е ЦСКА и кой е Лудогорец и ако не загубим от тези два отбора трябва да си доволен, че не си далеч по класа от тях.

Този клуб, Ботев Пловдив, е специален и в него нещата са винаги в двете крайности – или еуфория, или трагедия. Навсякъде на Балканите е така. Искаме да изградим изцяло професионален Ботев Пловдив с европейски стандарт. Това е голямата цел.

През миналия сезон, когато бяхме засегнати от коронакризата и нещата не вървяха, хората тук ме гледаха сякаш искат да ме убият. Това обаче не ми влияе. Дори е нормална човешка реакция, защото никой не иска да губи. Когато обаче печелиш, следва – уау Вали и всички са щастливи.

Да бъдем в Топ 3 ще е невероятно. Подписах договор за 2,5 години и начертахме 3 етапа. Първият беше да останем в елита за сезон 2021/2022. Направихме го с частица късмет.

Вторият етап е да изградим добър титулярен състав и това правим в момента. Третият е да имаме тотално окомплектован състав, който да спечели трофей или място в европейски турнир.

През миналия сезон, когато бяхме засегнати от коронакризата и нещата не вървяха, хората тум ме гледаха сякаш искат да ме убият, това обаче не ми влияе. Дори е нормална човешка реакция, защото никой не иска да губи, когато обаче печелиш, следва – уау Вали и всички са щастливи. Всички имаме една цел – да издигнем Ботев на следващото ниво.

Топ 3 ще е невероятно. Подписах договор за 2,5 години и си поставихме 3 етапа, първата беше през сезон 2021/2022 да сме в елита на българския футбол- направихме го и с частица късмет. Втората фаза е да изградим добър титулярен състав и това правим в момента. Третата фаза е да имаме тотално окомплектован състав, който да спечели трофей или европейско място.

Срещах се с феновете и им казах, че не съм тук да се харесвам на тях. Открито обаче мога да кажа, че Ботев никога не е имал треньор, който да е подобрил толкова много и никой досега не е работил колкото мен и моя екип. В последните 8 месеца работя по 24 часа на ден, а дори семейството ми не е тук с мен. Никой не може да отрече това.

С Антон Зингаревич се срещнахме в Лондон, когато искаше да работя за неговия отбор в Дания. Само добрите резултати ме задържат на работа. Ако не работя и не постигам резултати, той няма да има сантименти да ме махне.

Зингаревич е земен човек, без охрана. Може да седне на пейката и да яде хамбургер или да наеме чартър, за да иде в Холивуд. Той обича футбола до лудост. Аз не съм тук, защото сме приятели със Зингаревич, а защото си върша работата.

За 8 месеца работа с Даниел Серехидо видях един невероятен професионалист, който работи доста. Всичко, което съм искал, ми го е осигурявал веднага. Не мога да намеря нищо лошо, което да кажа за Дани. Какви вече са очакванията на мистър Зингаревич към него, аз не мога да кажа.