Мнозина сочат Антон Недялков за най-добрия футболист на България през последните три-четири години. Капитанът на Лудогорец бе основен стълб в отбраната на разградчани и националния тим до 16 септември 2021 година, когато получи тежка травма и оттогава не е играл.

Sportal.bg го потърси за интервю, в което той разказа за тежките премеждия, през които е преминал в последните четири месеца и как се е възстановил психически от тях.

Също така “Футболист №2 на България” за 2018 коментира реакциите на подгласниците в журналистическата анкета за най-добър играч. Недялков чистосърдечно си призна, че е мислел по същия начин като Мартин Камбуров, но после е осъзнал, че това е грешен подход. Още повече, че през тази година Десподов се е представил по-добре от своите конкуренти за челните места .

Кога ще се завърне на терена?

“Контузията се получи на 16 септември, в първия мач за Лига Европа срещу Мидтиланд, и оттогава страдам вече четири месеца. В началото не успяхме да установим каква е контузията, но след това бях при доктор в Португалия. Погледна ме и веднага разбра какво е. Решихме, че трябва да направим операция, която не подлежи на разговори или на чакане. Направихме я и втори месец се възстановявам положително. Всичко върви добре, но ми трябва още малко време, за да възвърна силата и мускулатурата в краката. Предполагам, че за старта на шампионата ще съм ОК.

Мисля, че няма да мога да се включа в приятелските мачове, защото съм в процес на възстановяване. Трябва да направя бегови упражнения - технически, физически. Да кажем, по-конкретно, за началото на шампионата трябва да съм готов.”

За новите в отбора

“Новите попълнения доста добре се представят за краткото време, в което сме събрани. Доста добре се включват, адаптират се бързо. Разбира се, трябва ни повечко време, за да им видим целия потенциал, а пък и те да се почувстват спокойни, добре приети.

Засега се предсатяме добре в началото на процеса. Все още се адаптираме към треньора, защото всеки треньор изисква по различен начин своите виждания. Нещата вървят в правилна посока и през новия сезон отборът ще е на по-високо ниво.”

Защо Лудогорец изпадна в дупка след силния старт на сезона и впечатляващите мачове срещу Олимпиакос и ЦСКА - София за Суперкупата?

“Доста основни играчи се контузиха и отслабиха отбора като цяло. Надявах се това да не окаже голямо влияние, но уви - не се представихме максимално добре.

Предполагам, че ръководството и клубът като цяло са видяли своите грешки и ще ги поправят. Мисля, че вървим в посока, в която Лудогорец ще се представи много по-добре през пролетния полусезон.”

За конкуренцията на ЦСКА - София

“Има конкуренция. Виждате, че ЦСКА се опитва да направи някои добри трансфери. Опитват се, имат желанието, имат добрия потенциал, но изобщо не се притеснявам дали ще станем шампиони, дали няма. Да кажем, че има леко напрежение, защото разликата е две точки. Но мисля, че това няма да е проблем. Не се надявам, а съм сигурен, че ще станем шампиони и след това ще мислим за следващите неща.

В Лудогорец винаги се гради за максималното. Ще се постараем да влезем в групите на Шампионска лига, а дали ще се случи, няма как да знаем, все още. Нека първо спечелим шампионата и след това ще мислим за Шампионска лига, Лига Европа.

Новите се адаптират бързо, отборът се гради. Това е пътят - на младостта. Така се развива един клуб, като има млади момчета.”

За нападките от страна на Стойчо Младенов и ЦСКА - София?

“Това, което идва от страна на ЦСКА, не е наша работа. Нашата работа е да си я свършим на терена, да изпълняваме изискванията на треньорския щаб. Има си отделни хора, които мислят за тези неща, те са тези, които да ги коментират. Какво да кажа за ЦСКА? Не мога да ги коментирам. Така са преценили, така са направили.

Щом мислят, че ние не сме достатъчно добри и не сме достатъчно показали, че на терена сме по-добрият отбор… Трябва да се коментират други неща.”

Националният отбор

“Пожелавам си да се класираме на голям форум. Да играем добре, България да се радва, всички да са щастливи. За момента Ясен Петров се справя отлично, момчетата се адаптират бързо. Дава им нужния синхрон и свобода, за да покажат целия си потенциал. Защото за един млад футболист ако няма свободата и увереността от самия треньор, е много трудно, когато нямаш нужния опит. Националният отбор върви в правилна посока. Че не сме победили един-два мача - нормално е, няма отбор, който да побеждава винаги. Надявам се в квалификациите юни месец да се представим на добро ниво.

Дали ще играем на европейското първенство? Ще кажа, когато свършат всички мачове. Не мога да давам празни надежди, но си пожалавам да играя на голям форум.”

Какво представлява класацията “Футболист на годината” и това да останеш на второ място?

“Ако говорим за моята година, когато аз не станах, е много тежко, защото тогава се избираше по друг начин “Футболист на годината”. Не се избираше по този критерий, по който трябваше. В случая - по заслуги, колко мачове си изиграл, какво си направил за съответния отбор, цялата година каква е била, какво е направил клубът ти? Но аз нямам никакъв проблем с това. За мен тази награда не е най-важната. Да, тя е престиж, оценява самия труд на дадения футболист, но нямам проблем с това.”

За “Футболист №1 на България” за 2021 г.

“Поздравявам Кирил Десподов за спечелената награда. Според мен е напълно заслужена, защото, ако гледате статистиката нашият отбор какво е направил през тази година, е напълно заслужено.

Поздравявам и Мартин Камбуров за рекорда, който направи. Това е много трудно да се постигне. Адмирации, респект и уважение към него, но все пак трябва да гледаме нещата. Дай Боже, ако има някаква награда, която да му се даде на него, аз съм съгласен. Не съм против никой. Въпросът е да вървят нагоре всички футболисти.”

За реакцията на Мартин Камбуров

“Нормално. Ние сме спортисти и когато загубиш нещо, е дразнещо - не е хубаво, не е приятно. Хубаво е да печелиш. Спортисти сме. Амбицирани сме постоянно да побеждаваме. И когато не се получи, сме леко разочаровани. Не мога да коментирам реакцията на Мартин. Когато загубих, и аз си мислех подобни неща, но това не е пътят. И като реагираш по този начин, какво? Не печелиш нищо. Той си знае какво му е и какво е почувствал, когато разбра, но мисля, че е мъжкар и е разбрал, че не е постъпил правилно. Нещата ще се оправят.”

Какво си пожелава за 2022 година?

“В личен план си пожелавам да съм здрав, да не претърпявам повече такива тежки контузии, защото за един футболист психологически е много трудно да се върне след такава травма, когато отсъства три или повече месеца. Надявам се да направя добра подготовка, за да се върна по-силен и по-добър, с което да помогна на моя отбор. Пожелавам си Лудогорец да стане шампион и да влезе в шампионската лига. Пожелавам на националния отбор да се класира на голям форум, да се развива, да развива младите таланти, защото те са бъдещето на спорта.”

Кошмарът от тежката контузия и как го е преодолял

“Помислих си, че контузията е в коляното, но след прегледите се установи, че е в глезена. В началото не мислех, че е толкова сериозно. След като продължи две седмици, стана месец, месец и половина, не знаем какъв е точно проблемът. Вече започнах да се притеснявам дали ще мога да играя отново. След като ми казаха, че трябва да правя операция, рухнах много. Имаме психолог, който работи с нас. Той ми помогна много. Разговаряхме доста време. Искам да благодаря и на ръководството - те застанаха зад мен, показаха ми уважение, направиха всичко възможно да се чувствам добре. А и след тази контузия имах достатъчно време да го прекарам със семейството и малкото си момченце. Така че всяка контузия, всяко нещо има добра и лоша страна. Трябва да се учим от нея.”