Бившият капитан на мъжкия национален отбор на България по баскетбол Павел Маринов сподели своите очаквания пред Sportal.bg преди последните мачове на “лъвовете” от първия етап на квалификациите за Мондиал 2023. Националите приемат Литва на 1 юли в зала “Арена Самоков”, а три дни по-късно гостуват на Босна и Херцеговина в Сараево.

През предстоящия юлски квалификационен прозорец селекционерът на тима Росен Барчовски ще може да разчита както на звездата на Олимпиакос Александър Везенков, така и на плеймейкъра на Галатасарай Дий Бост. Павел Маринов, който беше съотборник с двамата в националния тим, заяви, че с тях се играе лесно поради факта, че са състезатели от най-високо европейско ниво.

“С тях се играе лесно. Те са играчи на най-високо европейско ниво. Изпълняват технически елементи на висока скорост, вкарват с висока успеваемост и изглежда сякаш е лесно, а всичко е плод на много работа. За нашите момчета ще е важно да се нагодят на техните стилове, да приемат ролите си най-отговорно и влиянието им ще бъде само позитивно според мен”, заяви крилото, което за последно игра за испанския Палмер Палма.

View this post on Instagram

A post shared by BulgarianBasketballFederation (@bf_basketball)

Маринов изрази своята гледна точка относно силните страни на “лъвовете” и предстоящите сблъсъци с Литва и Босна и Херцеговина.

“Силните ни страни сега ще се проявят още повече, ако останем в пълен състав. Вярвам, че ще продължим да играем бързо и комбинативно в нападение. Ще разчитаме предимно на агресивна защита, но с алтернативни защити, чрез които да нарушим ритъма на игра на противниците. Вярвам, че това ще ни даде и самочувствие в нападение. Очаквам да видя повече контрол в играта ни, имаме много силни гардове. Повечето от играчите на Литва са снайперисти и трябва да им отнемем това", добави един от най-добрите български баскетболисти в последното десетилетие. 

View this post on Instagram

A post shared by BulgarianBasketballFederation (@bf_basketball)

"Не знам за рокадата в щаба на Босна и Херцеговина, но тези момчета знаят да играят здрав баскетбол и ни биха няколко пъти с разлика... Мисля, че ще ни е добра проверка да видим какво научихме от предните загуби, въпреки че е последен мач за доста дългия сезон за много от момчетата. Пожелавам им да са здрави”, заяви Павел Маринов.